ÉRTEM blog

Minden. Érted. Van. Érted?

Cirkusz: Az állatkínzás melegágya

2018. október 30. 22:33 - Kokas Bálint

Kicsit becsapós lehet a cím: nem a konfliktusok alatt értendő cirkuszra gondolok, hanem az állatokat mutogató, zsonglőröztető, giccsparádéra! Nem akarok álszent lenni, én is voltam cirkuszban -mint mindenki más szinte- akkor az tetszett is. DE! Akkor még csak 7-8 éves lehettem...mostanra azonban kinyílt a csipám, és elmondhatom: mélységesen elítélem ezt a fajta parádét. Amit állatkínzásnak tudnék nevezni. Bárhogy is csűrjük, csavarjuk a dolgot, a labdázó elefántokat és egyéb, természetüktől teljesen idegen feladatkörbe tetszelgő állatokat bemutató intézmény semmi más, mint az állatkínzás melegágya! Senki ne mondja már nekem azt, hogy az oroszlán labdázna Afrikában, vagy a papagáj emberi nyelven csevegne magától az őserdőben! Mert mindenki tudja, hogy semmi ilyesmit nem tenne! Természetes közegében egy oroszlán, a vacsoráját látná bennünk! 

Az ősidők óta létező cirkusz - hasonlóan az ókori Rómában megrendezett gladiátor viadalokhoz-  az emberiség legnagyobb szemete! Megint arról van szó, hogy milyen önzőek vagyunk is mi emberek, hogy akaratunkat rákényszerítjük egy állatra, és ostorral vagy anélkül, elvárjuk tőle, hogy úgy táncoljon, ahogy mi fütyülünk! A cirkusz nem más, mint az emberiség egyik legnagyobb szemete, ami sajnos még ma is igen népszerű! Szerencsére gladiátorok ma már nincsenek, de tartok tőle, hogy Russell Crowe  2000-ben forgatott  Gladiátor című filmje, hamarosan ismét valósággá válik, csak éppen az élet, és nem Ridley Scott rendezésében. Semmin nem tudok ma már meglepődni, sajnos…

Egyetlen érvet se tudok mondani, írni ami a cirkusz mellett állna: állatkínzás! Nem érv az, hogy de legalább kap enni az állat és nem hal éhen, nem érv az, hogy jól bánnak velük, nem verik őket, és az sem, hogy szeretnek mókázni. Az ember elvette az állat SZABAD AKARATÁT! Persze, tovább lehetne görgetni ezt a fonalat. Lehetne akadékoskodni, hogy a panelházban tartott macska-, kutyatartás is állatkínzás, de a kettő nem ugyanaz! Egy panelban a cicának nem kell slalomban ugrálnia. A két dolgot össze se lehet hasonlítani, szerintem. Természetesen nem kell egyetérteni velem, ez csak az én véleményem! 

Richter Flórián Cirkusz Szombathelyen!

És bár az az igazság, hogy kiskorom óta félek a kutyáktól nagyon, és annyira nem is vagyok az állatokat dédelgető egyén, de két dolog mellett nem tudok elmenni: az állatkínzás és a cirkusz. Mocskosul elítélendő mind a kettő. Ne menjetek cirkuszba! Ne támogassátok azt a helyet! Vagy, maradjanak csak az artisták, bűvészek. Az állatokat felejtsék el! 

További cikkeim:

ÉRTEM BLOG a Facebookon is: https://www.facebook.com/%C3%89RTEM-Blog-175455986723431/?modal=admin_todo_tour

Vérvörös Blog a Facebookon is: https://www.facebook.com/vervorosblog/

Kép forrása: http://www.balatonlelle.net/Balatoni_nyaralas/Balaton_programok/Cirkusz_Balatonlelle.html

 

Kokas Bálint

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ertema.blog.hu/api/trackback/id/tr9414334931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása